Category

Recept

Tiramisu

Vicenzikex
eller en tunn sockerkaksbotten
1 dl starkt bryggt kaffe
4 msk likör eller konjak
2 äggulor
5 msk florsocker
300 g mascarpone
2 – 3 msk kakao

Blanda kaffe och 2 msk av den sprit du valt.

Lägg kexen i en form och dränk in dem med blandningen. Dela gulor och vitor. Vispa äggulor och socker till en pösig smet.

Blanda i mascarpone litet i taget och rör försiktigt.

Amarettofyllda jordgubbar i choklad-dopp

Färska jordgubbar
Amaretto
Vanlig vit eller brun choklad (ej block)

Skölj jordgubbarna, låt rinna av ordentligt .

Spruta jordgubbarna med Amaretto, stick gärna och spruta in på olika ställen

Smält chokladen och doppa jordgubbarna till hälften. Lägg upp på fat.

Lingonparfait

Blanda äggulor, socker och vatten. Sjud blandningen under kraftig vispning till en tjock kräm. Låt krämen kallna men vispa då och då.

Vispa grädden tjock och tillsätt de rårörda lingonen. Häll smeten i en kyld form som rymmer ca 3 liter.

Frys under natten och tag fram 20 minuter innan servering.

8 äggulor
2 dl socker
2 dl vatten
9 dl vispgrädde
5 dl rårörda…

Fruktsallad med punchgrädde

1 pkt, ½ l vaniljglass
2½ dl vispgrädde
ca 2 msk Punch
Vaniljstång
Krossad, mörk choklad

Gör en fruktsallad på säsongens frukter.

Låt vaniljglassen får mjukna lite i rumstemperatur.
Vispgrädden vispas ganska hårt och droppa i punch efter behag. Blanda grädden med chokladkrosset och riven vanilj. Rör i glassen. Servera…

Tornedo Rosinol i Rossini

Koka först en skysås. Bryn smör i en kastrull. Rör ner samma mängd mjöl och rör smeten jämnt brun.
Späd med köttbuljong och lägg i brynt morot, lök och rotselleri.
Tillsätt några msk tomatpuré, timjan och lagerblad och koka sedan utan lock i ca 20 minuter.
Sila och späd med vatten tills såsen är lagom salt.

Demi Glace (Halv sky)
Ta lika delar kalvsky och skysås och koka…

Stekt laxforell

Gnid in laxen i citron. Panera i mjöl, salt och peppar och stek. Smörslunga spenaten.

Serveras med kokt potatis och smörslungad bladspenat.

ca 5hg…

Brun sås

Smält matfettet i en kastrull på svag värme. Rör ner mjölet. Tillsätt vätskan, allt på en gång, under kraftig omrörning.

Låt koka 3-5 minuter. Rör om ibland.

Krydda med salt, peppar och soja

Prova också att…

Tillsätta ½ dl grädde för gräddsås.
Smörfräst svamp ger god svampsås.

1 msk smör eller margarin
2 msk idealmjöl eller vetemjöl
4 dl kött- eller…

Oxrullader

Lägg ut köttet på en skärbräda, bred på senap blandad med vitlök. Strö över pepparroten, rulla ihop och fäst med tandpetare.

Bryn rulladerna i smör och lägg över i en gryta. Salta och peppra, häll i porter och soja. Efterstek på svag värmeunder lock ca 20 min.

Sila upp skyn i en kastrull. Rör ut mjölet i grädden och vispa ner det i skyn. Koka ca 5 min och smaksätt med…

Laxtartar

00 g rökt eller gravad laxfilé
1/2 dl finhackad gräslök
1/2 dl finhackad gul lök
1/2 dl finhackad röd lök
1/2 dl finhackad dill
2 äggulor
salt, peppar
1 dl crème fraiche

4 port.
Skär den benfria laxen i fina tärningar. Hacka lök och dill. Blanda alltsammans med äggulorna i en skål och smaka av med salt och peppar.

Forma laxfärsen till fyra biffar. Halstra eller stek…

Carpaccio av oxfilé

50 gr utbankad oxfilé
Olivolja
Parmesan
Svartpeppar
Basilika
Citron
Ägg
Lägg oxköttet i frysen tills det är tillräckligt fast för att skäras papperstunt.

Blanda äggula med salt och peppar och den pressade citronen. Vispa ner oljan, lite i taget, så att alltihop blandas ordentligt.

Ös upp tre fjärdedelar av dressingen på ett serveringsfat. Lägg sedan ut köttet …

Beställ nu - foodora
© G Nilsson Livs AB